Zdarec fšeci. Estli patřitě mezy tych perm a nentnich naštěvnikuch webu ostravaci.cz a čitotě se tu ty blogi, tak se istě vybavitě jak my s Borisym před třemi rokami vylovili paru šupinaču na rybniku Bezruč v Istebniku?! No a po třech rokach co dřistařovi (tako jako mi) glova eště vjyncy zestřibřila a Borisovi (to jako Rennerovi) stuplo renome, bo je profifotografista jak cyp, my se domluvili, že se tyn fotovyletik s fotovylovym zopaknjeme.

Včilek ku tymu „rymejk“ v nazvu. Šak to znotě hlavně z filmu, jak se objevi jakysi ten movie, ale grajum tam inši herci, cosik je kapke ine,ale furt vom to dlubě v palě, že to stě už kajsik viděli. Tuž tymu se pravi rymejk. My se tež  chtjeli pokusiť tym rymejkem stupit do stejne řeki (tu spíše do stejnego rybnika) dvarazy, ale něpovedlo se. Zestava původně planovana na Borisa, dřistařa a dřistařa mladšigo (jaja leti to kalupym a tak už s vlastnim foťačkym za mnum cupito aji muj syneček) se smrskla enem na provedeni „Dřistař &  syn“, bo Boris byl domlacuny jak sparťan v banikovskym kotlu při golu vstřelunym OSTRAVJE !!! Kapke žech go spucovol v ezemesce po telefonu, bo mě v první nanosekundě nasrol, ale un se vum tak upřymně omluvol, žech mu nakonjec odpustil. Asi tego synek mo fakt moc. No nic pravil žech se, moja milovana polovička num ze synečkim zrobila fajne obloženě rohliki, jakisik pišinger tam přidala, fotovybava byla nastartovano v jidelni (3 foťaki, statyv, objektyvy, karty, baterki), tam my šli spať ze slipkami (to jako ni s tymi slipovymi vložkami co vum dodajum pocit bezpeči, svježesti a ejforyje aji jak motě svoji dni, ale ze slipkami, jako slepicami).

Rano tˇma, jak v Blance přy vypadku energyje abo zgoranju tych odolnych kabelu, šicko spi a enem rodina dřistařova zaživo manevry (tu v tym punktje třa poděkovať manželce, bo místo aby se po tydňu dřiny vyspala do ružova, tak s nami stovo o pul pate!!!). Probudiť, vykonať potřebe, zymby vyčistiť, napiť se čaja, pořundně se navliknuť bo u vody tam byvo vjetrno a zima, pozbirať saki, paki, pocalovať manželke resp. maminke a už se to dřistař a syn štradujum do Istebnika. Počasi fajne, oskar se zpoza Beskydu dere pomalučku, tak my už v 5:50 parkujymy u rybnika. Bezruč ešče chrupko, tu a tam špluchně rybka, stanki hočiminovych synku zatím pruzdne. Muj maly boračisko ze mnum smluvo, že by se pospinkol v autje a ať se to nafotim sum, ale vyměnum za svačine zustovo. (Tako mala vsuvka bo čakumy až se kapke rozedni a komponujymy prozatim prazdne kadě a tyn rybařski vercajk….žech se tak pod tymi vrbkami představovol co včil robi asi kamoš Boris, jak my tu zevlujymy u vody. Beztak leži z robku v nove spalni, povlečeni na zakazke z postiskym Dolni oblasti, maželka satenovo košulka se vzorem Veruny, Boris pyžamko s motivami stroju z Dolu Michal, na nočnich stolkach místo lampiček taki retro kahany z Hlubiny, zavěsy našite z košul OkaeRek :o)…..no dost představ, možna že majum ganc obyčajnskum mordovnje=ložnice)

 

Pomaličku se tu začinajum rojiť další fotonadšenci a postupnje aji rybaři. Rozeznotě ich snadno. Kdo foti mo na krku zrcadlo, na plecach tlumok a statyv, kdo lovi mo gumaki až pod karkym a fajne oranžove abo žlute gumove rynkavički. S mojim mladym depceme v blatje, cvakumy a uživumy se tyn nakuněc separatni fotovylet. Rytualy už poznovum, po nastupje rybařu a takim malym BORORO(Bojove RozdileniRoty…kdo vojančil, tak vi) symci bjerum do rynk klacki, lopaty a idum v rojnici ve vodjě a mlacum do hladiny glova, něglova. Smyčka se stahuje, kapřici miři nad siť, šup okraje zdvignuť, ešče vjyncy im zmenšit prostor a už se to tam mrsko šupina na šupinje. Potym ty fajnalacki jeřabki nachystať, vytřidit ze par ščik a candatu a už to fiči v pohraniči. Ryby putujum do kadi, do stanku ale aji do naklaďaku. Na a třa i na vašim ščedrovečenim konferaku bydum nakuněc kapřyci, co my vum fotovylovili.

 

Sami posuďtě estli se tym rymejk podařil. Jak se vum podobo to počteničko a jak motě jako spravni češi radi aji zlevy, tak furt na www.bezvydavatele.cz autor Dřistař, kategoryja Humor možetě kupiť e-knižke „Fotodřisty pisane v ostravštinje“ a včil za lidovych 79,- Kč