Milá sestro,

tak už ho chytli. Ptáš se koho? Toho vyčuránka, co balamutil lidi.   Po ostravských hospodách se totiž vypráví, že se blíží konec světa a toho využil Joachim Bukovec, který v přestrojení, se svatozáří nad hlavou, navštěvoval zámožné vdovy a vykládal jim historku, že ho posílá svatý Petr, aby jim zajistil dobré místo v nebi. Prý před nebeskou bránou bude tlačenice, až se zeměkoule rozpadne na konci roku na cimpr campr. Proto má  pověření  od těch tam nahoře, aby ty nejvíce bohabojné se mohly předběhnout a nemusely čekat s ostatními ve frontě. Chce to jen maličkost, 100 korun a on to zařídí. Oslovené ženské většinou neměly pod polštářem takový obnos, tak vybíral alespoň zálohu. Jedna se s ním domluvila, že si zaběhne do rajfajsenky, ať si počká, že se hned zpět. Samozřejmě  se tam pochlubila na co to chce … a už ho měli. Teď bude mít dobré místo ne v nebi, ale ve vězení. Na kolik korunek si přišel od důvěřivých paniček, to  četníci zjišťují.   

V těchto dnech se  roztrhl pytel  s proroky, kteří informují, jak ten konec světa bude vypadat. Jedni říkají, že zmrzneme, druzí, že sejdeme horkem, třetí, že se utopíme přemírou vody, až stoupnou oceány, poté co se rozpustí led kolem pólů. Také, že do nás narazí kometa, nebo  vybuchnou všechny sopky na zeměkouli  a udusíme se, jako  kdysi dinosauři. Přesné datum konce světa prý stanovil mayský kalendář. Proto jsem se  zeptal pana doktora Maye,  co mu říká jeho kalendář. Pan doktor se smál, až se za pupek popadal a já jsem si připadal, jako úplný blbeček, který naletěl na vidle. Jak jsem  měl vědět, že Mayové byli, kdysi dávno, indiáni ve střední Emerice, prý velmi vzdělaní a matematika byla jejich koníček? Měli kalendářní kolo, které jim říkalo, kdy mají sadit a kdy sklízet kukuřici. Pozorovali nebeská tělesa a porovnávali jejich pohyb s astronomickými tabulkami a ty pořád upřesňovali. Jejich králové  mezi sebou furt válčili, nikdo neví proč, možná o tabulky, až se uválčili. Zbyly po nich pyramidy, pěknější než ty egyptské a předpověď o konci světa.

To vše jsem se dozvěděl od našeho doktora Maye, závodního lékaře v Mariánských Horách.  Také pravil, že pořád neumíme  rozluštit jejich písmo, abychom  se o jeho jmenovcích dozvěděli více. Mi to však stačí. Pan doktor May je fajny.

may

Maryčko, až vám bude někdo ve Starých Hamrech vykládat o konci světa, tak řekni, že se Tvůj bratr zná s doktorem Mayem, jediným žijícím mayem na zeměkouli a ten o žádném konci světa nic neví.

Z Mariánských Hor vás zdraví

bratr Josef, tesař na šachtě Ignát.

 

Listopad 1903