Dům kultury Ostrava-Michálkovice

 

Divadlo U stolu

Předplatné

 

Divadlo U stolu, tak se jmenuje nový projekt Kulturního domu v Ostravě-Michálkovicích. Jeho cílem je nabídnout divákům divadelní zážitek trochu jinak, domáčtěji, tak jak je zvykem v pražském Divadle Ypsilon nebo na některých malých scénách profesionálních divadel. Před představením nebo o přestávce si mohou diváci zakoupit kávu, pivo nebo víno a malé občerstvení, pak se posadit ke stolu a v klidu a v pohodě téměř jako doma sledovat představení profesionálních nebo vyspělých amatérských divadel, z nichž dvě si vybrala KD Ostrava-Michálkovice za svou domovskou scénu. Po představení diváky samozřejmě nebude nikdo z divadla vyhánět, naopak, budou si moci občerstvení ještě dokoupit, s přáteli hned u stolu představení probrat nebo si popovídat o něčem jiném. Z divadla budou moci odejít, až sami budou chtít nebo až divákům pojede žádaný spoj. Místa u stolů budou zajištěna podle přání, a pokud se nabídka divadelních představení bude líbit, mohou mít předplatitelé své místo rezervováno i v dalších předplatitelských cyklech. A to všechno navíc za velmi příznivou cenu, která přijde levněji, než v obdobných kulturních zařízeních. Cena předplatného je 300 Kč, lístek na místě bude stát 60 Kč, což znamená, že předplatitelé budou mít jedno představení zdarma. Vyzkoušejte Divadlo U stolu v KD Ostrava-Michálkovice a vaříme, že nebudete litovat.

            Pro úvodní jarní cyklus představení v Divadle U stolu je připravena tato nabídka:

 

Karel Hoffmann: Vrabčák Edith

Hraní si a povídání si o tématech ze života slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf. Celá hra je provázena šansony slavných francouzských interpretů. Asi by bylo zbytečné rozepisovat se o životě slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf. Hra Vrabčák Edith ani nemá ambice stát se jejím životopisem. Naopak: téma života slavné umělkyně dává všeobecně nahlédnout do života všech současných umělců vůbec. Informuje o tom, že po vzestupech následují i pády a že každý úspěch je výsledkem nekonečného odříkání a tvrdé práce, která nemusí být vždy korunována úspěchem. A navíc, že z každého vrcholu může následovat i strmý pád dolů.

Představení Divadla Silesia, 31. ledna 2013

 

M. G. Sauvajon: Kachna na pomerančích

Hugo Preston, moderátor BBC, obklopen četnými milenkami, vede poklidný manželský život s Liz. Ta pocítila po patnácti letech celkem harmonického manželství jistou „únavu“. Našla si milence, hodlá začít nový život a chce od manžela odejít. Hugo volí zvláštní, ale velice účinnou taktiku, jak získat svoji ženu zpět – své ženě nabídne, že vezme veškerou vinu manželské krize na sebe a nechá se nachytat in flagranti se svoji sekretářkou. Současně ji požádá, aby na víkend pozvala svého milence a vyřešili tak společně otázky rozvodu. A tak se všichni zúčastnění a jedna vzdorovitá kachna ocitnou na víkendové šachovnici obratného hráče snažícího se dobýt zpět svou královnu.

Představení Divadla Devítka, 14. února 2012

 

Jiří Šlitr – Jiří Suchý: Šest žen Jindřicha VIII.

            Jedna z prvních hudebních revue legendárního Divadla Semafor prokázala za půlstoletí své existence obrovskou životnost. Nejen díky nestárnoucím písničkám legendární autorské dvojice, kterým sluší i moderní háv, ale i díky kouzelnému hereckému humoru Miroslava Horníčka, který vtiskl hereckou pečeť titulní postavě, kterou v premiéře i v obnovené premiéře po třiceti letech ztělesnil. Díky úpravě Zdeňka Boubelíka se muzikál nadechnul k novému životu a rozběhl se na nejrůznější divadelní scény. Poprvé jej v této úpravě uvedli posluchači konzervatoře v Ostravě, ale pak se dočkal dalších premiér na nejrůznějších profesionálních i amatérských scénách. Protože tento muzikál nikde nepropadnul a vždy se držel dlouho na jevišti příslušného souboru, sáhlo po něm i Divadlo Silesia a poprvé uvedlo na letním festivalu v Bohumíně 18. června 2012.

Představení Divadla Silesia, 14. března 2013

 

Robert Vrba: Drcla loktem vo kredenc

Pistáciová retrokomedie z prostředí socialistického mlékárenského závodu. Rok 1975. Uklízečky Vladěna s Marcelou pracují v závodě Termix už několik let. Poklidné pracoviště, kde se pod vedením inženýra Lampase ne tak docela plní plán, a kde vrátný sleduje snad všechny televizní seriály, se mění v blázinec nejen s příchodem nadřízené, ale i nové uklízečky Jarunky. Ta je totiž příčinou zcela nečekané situace.

Představení Divadla KVAS Karviná, 4. dubna 2013

 

Miroslav Horníček – Pavel Dostál – Richard Pogoda: Dva na smetišti

            Muzikál Miroslava Horníčka, Pavla Dostála a Richarda Pogody nás přivádí na smetiště. Nikoliv však na smetiště doslovné, ale na smetiště symbolické, na místo, kam jsou odkládáni lidé, kteří třeba nejsou momentálně zapotřebí v pracovním procesu. A tak se jednoho dne na smetišti ocitá stárnoucí herec, který se nehodil panu řediteli do mladého zdravého dynamického kolektivu. Každý jiný by na jeho místě rezignoval, ale herec se nevzdává. Když na smetišti potká ženskou bytost, která už na hledání důstojného místa na světě rezignovala, rozhodne se jí pomoci terapií divadlem a ze smetiště udělá divadelní scénu. Muzikál plný komických situací dává ve světě, kde „celý svět je scéna a my všichni, muži, ženy, děti, jsme jen herci,“ všem odloženým naději. A tak se díky terapie divadlem z ženské bytosti stane opět žena. A symbolické smetiště divadelní scénou, která nepotřebuje mramor. Muzikál obsahuje všechno, co voní divadlem. Divadelní a lidskou moudrost a nestárnoucí humor Miroslava Horníčka, bravurně rozvedený Pavlem Dostálem a výbornou muzikou Richarda Pogody.

Představení Divadla Silesia, 23. května 2013

 

Miro Gavran: Muž mé ženy

Dva muži a jedna žena. Pět let je dokáže vodit za nos, než dojde k odhalení jejího podvodu. Jeden o druhém neměli ani tušení, ale chybička se přece jen vloudila. Setkávají se, aby vzniklou situaci po chlapsku vyřešili. Ale jejich milovaná se jim do toho nepřestane plést. V české premiéře uvedená komedie nejpopulárnějšího chorvatského dramatika, který tvrdí, že ví o ženách vše, ale přiznává, že ženami si nikdo nemůže být nikdy jist. Hrají: Michal Stalmach, Jakub Stránský a Sabina Muchová.

Představení Slezského divadla v Opavě, 13. června 2013

 

Prodej předplatného bude zahájen v prosinci 2012