Připojená Fotogalerie

Možna se ešče zpomenětě, ja zme s Borisem pro Vas umleli dvojnulke…no to bylo v ledňu. Bo Boris pravje stihnul vydať dalšum paradňum knižke „ Ostrava – čtvero ročních období“ a zrobiť ku temu na mistě kaj kdysik byl kontaminovany plac po stare Karolině a včilek je super moderňo „Nju“Karolina fajnum vystavke foteček (rozumjej fotki vělki jak cyp a s popiskami od machra Havlaska = to jako ode mnje) a jo žech stačil nastartovať sfuj projektik na vydani knižky s dřistami v ostravštinje a paru fotkami (Mrknitě na www.kreativcisobe.cz nebo najditě ikonke tu na webu www.ostravaci.cz kaj se možetě knižke kupiť), no (kurvačka to je souvjeti dlugi jak nogi od Sklenařikove) tak mi přišol tyn elektronicki libesbryf od Borisa, že jedě v sobote na Skinheadskum gore, to jako na Lysum pofotiť vychod slunka. Jak my lingvisti pravimy po angjelsku „sanrajs“. Bo mum roboty doma v pysk, tak žech mu to odřeknul, ale mojo švarna manželka mi pravila ať žech nimo „blbec“ a idym jak je tako šanca. Paru mejliku vymjenjunych, domluveny sraz aji zpusob dopravy a je to. Idymy s Borisem coby ostravaci.cz fotit na Lysum !!!! V sobote v době kdy u ostatnich ľudi je alfa vlnjeni nejhlubši, stovum z lužka, moja krasnějšo polovička mi chysto svačine a vaři tjeply čaj do termohrnka a jo valim v 03:00 do Svinova. ALES HAVLASEKBoris už mje čako o pul štvrte u svoji oktavki, třepeme pazuru, ukladame do kufra nadobičko a idymy na vjec. Trasa je jasna Ova-FM-Dobra-Radegastovice-Krasna-Papežov a po asfaltce dovrchu až na Lysu. Bo Boris je kabrňak mo zajišťunum bumažke aby nas nikdo něčapnul na cestě kaj je vjezd okleštěny ynym na povolenki. Cesta ubiho fajně, dřištěmy, fuľamy, silnice aji silnički sum o štvrte hodinje pruzdne jak nědavno regaly s chalstym. Jak už my sum v Krasne tak se naraz mjenimy na osadke reliovego stroja, Boris pilot a ja kopilot. Hlasym Borisovi horizonty, kvalty a zatački (šak to znotě z Barum reli „Pozor pravá 4, háže horizont, šotolina, ostrá levá, 5, plný knedlik ….“) a naraz zařvym bacha serna !!!!! Boris s reakcu jak tyn Kolin Mekrej mačka pedal brzdy a „vysokum“ enem tak lehulinko jebně levym přednim naraznikem. Srnka ani něpřipadně psyk a vali dali podel cesty, eště raz nam vbjehne do naši trajektoryje a mizy mezi barakami. Boris řadi dvojke, hamuje na 30 km/h a naraz před nami dalšich pjet srnek. Asi ty svinje se vracaly z jakigoši nočniho tahu u krmeľca. No nic, trencle zustaly suche a my už rekognoskujymy teren a vyhližumy odbočke na Lysum.

Konečně zahibumy doprava a kryntimy se po serpentinach až na vrchol Moravskoslezkich Beskid, na našu Lysu. Tam my sum už před pjuntum, vytahujymy nadobičko a začino nočni foceni bo oskar eště vychrapuje. Cvakumy vysilač s takimi červunymi lampkami, paru zabjeru dědin a mjast pod Lysu.

Kolem šuste se tu zjevi prvni turisti, co tež chcum vidět jak slunko rozlepi očiska, opucuje už podzimni zymby a vyrazi na denni špacir. Boris už vyhližo Inženyra Carbola, co je nameldovany že nas pusti na vysylaču na taki maly balkonek, aby my mogli lepši cvakať ty naše fotečki. Borok synek se asi ešče pinkol na oblačku s andjeličkami bo přišol odevřiť dřvi taky nědospinkany, ale byl to profik a dobry chlop. Pustil nas na ochoz vysilača co patři tym Českim radiokomunikacjam a my s Borisem zpustili ten pravy sluncevychodni fotokoncert. Jak ubyvala kapacyta na našich pamjeťovych kartach a přibyvalo godin, tak nam objema marzly prsty, jak od kapitana Igla. 

BORIS RENNERSlunko svinja num to zkomplikovalo bo furt bylo taki polopřykryte mračkami a jak vyskočilo z nočni košuľe, tak už bylo vysoko jak cyp. No něvadi fotimy vrcholki kolem Lyse, na něbičku jakysi stihač maluje grypenem klikihaki, nad Šancami opar jak nad Brčalnikym. Jak už nam pazury ganc vypovjeděly poslušnosť, idymy vyřidiť z inženyrem formality a valimy dolu pod vysilač. Dovumy se obložunum houske a fotimy eště paru zabjeru v krasnym slunku na Lyse. Lidički co vum mum vyklodať …balzam na dušu. Společně s Borisym ešče nachazimy tyn bod „G“, keru tu je na takim vělkim šutraku a nazyvajum go tu „Hladici bod“. Po osme ranni, kdy vy šici ešče prditě do duchen, my už mumy zrobjune. Valimy po stejně trase ale takzvanje rekurere (to je taki pojem z matematyki, jakože bježeti zpjet) zpatki do chalupy. Mje doma čako manželka, syneček a na objed fajno pěčuno kačica se zeličkem s červene řepy, Borisovi robka tež určitě cosyk navařy.

Estli se včil myslitě, že jak my stovali oba o pul třeti, tak my po navratu k rodinam hodili šlofika, tak stě sum na vělkim omylu!!!!!! Jo žech s manželku a synečkem vyrazil do lesa na gřiby a že rostum svinje (košik pravačku a košik babek a tych němokrogřibu) a Boris ????? Hadejtě!!!! Tyn agent dotankovol oktavke a valil zpatki pod Lysum vyfotiť se ty Satinski vodopady.

 

foto - Aleš havlásek 2012

 

Tak mrknitě do galerki, napiště num tu na ostravaci.cz jak se vum to podobalo a estli ja, tak nězapumnitě, že 18 takich přibjehu (a minimalně 3 sum aji s Borisym) vyjdě v moji knižce, kjerum se možetě kupiť na www.kreativcisobe.cz

 

Fotodřistař ostaravaku Aleš H.