Milá sestřičko Maryčko,

před časem jsme se vypravili s Jackem po Lhotecké ulici do Přívoza.  Jde se tam  kolem veliké továrny Dr. Maxe Böhma a dojde se až na přívozské nádraží  Kaiser Ferdinands-Nordbahn, neboli Severní dráhy císaře Ferdinanda. Jacek mne přitom vyfotil. Ta postava uprostřed s tím velocipedem, to jsem já a vzadu je rafinérka, kterou  v roce  1892 zprovoznil pan Max Böhm, aby zpracovávala minerální oleje přivezené  z Jackova Haliče. Dnes  zaměstnává 350 dělníků a prý se jí daří. Patří mezi největší chemičky v našem mocnářství.

 

ref

Na ten  výlet jsem si vzpomněl během včerejší bouřlivé debaty na dřevišti , kdy  na šichtu dorazil a   strašně smrděl petrolejem kolega Koudelka. Ptali jsme se ho, proč tak smrdí a on říkal, že  smrdí od neděle, protože kolem jámy Karolina dělají zkoušky, jak zabránit prašnosti cest tím, že je kropí petrolejem. Pokusy právě dělá  Böhmova  rafinerie a to dokonce zdarma.

 

Dřeviště šachty Ignát, jak bývá dobrým zvykem se rozdělilo na dvě stejně silné party, kdy jedni říkali:  už je na čase, že se s tím čistěním silnic něco děje, protože cesty jsou hnusné a  cestáři provádějí svou práci nedostatečně a to  hlavně proto, že není  městem postaráno o jejich řádnou kontrolu  a oni toho zneužívají. Ta druhá polovina jsou odpůrci nové metody, kdy jí vytýkají nepříjemný zápach, který   nelibě doplňují různé výpary a kouře, kterých Ostrava je už tak přeplněna. rt Navíc  dámy po takových pokropených cestách nemohou prý chodit v dlouhých sukních až na zem.

 

Pravdou však je, že silnice k Šalamouně a u koksovny Karolina  je hodně zatížená těžkými povozy,  to znamená rozryta a  hodně blátivá – když je mokro a prašná – když je sucho. Já si myslím, že  je  třeba najít ten správný poměr  směsi petroleje a vody, kdy to málo smrdí a kdy se  už netvoří prach ani bláto, protože voda po mastné ploše rychle stéká.  derChci věřit tomu, že v Böhmovce jsou odborníci, kteří  poté, co  se spojí s městským cestmistrem, tak na něco kloudného určitě  přijdou. Když se to osvědčí, tak by to mohli požívat i na cestách v Mariánských Horách, hlavně u Koule, protože tam se také mnohdy brodíme v bahně.

 

Z Mariánských Hor

 

bratr Josef, tesař na šachtě Ignát

 

červen 1903

 

Jiří jezerský