Milá Maryčko,

my v Mariánských Horách se  z těch skandálů nevyhrabeme. Tentokrát má hambatý obal. Každé malé dítě u nás ví, kdo to je Fric Fryšták.  Bývalý mecenáš první soukromé hudební školy na Ostravsku, nájemce obecního hostince, vlastník řady baráků, většinou hospod, bývalý zastupitel a  jeden ze čtyř opozičníků proti minulému starostovi Sýkorovi a řediteli radnice Grmelovi, až tak, že na ně spolupodepsal udání. Velký Slovan, co doma mluví německy   a teď  nejnověji majitel nevěstince na nejživější ulici Mariánských Hor.  Od té doby se svou ženou a svými dětmi nebydlí.  Paní Fryštáková je známá jako bezúhonná a pracovitá žena, která se od aktivit svého muže dištancuje. Jaké muselo být její překvapení, když 6. února v 7 večer, když šla kolem jeho vykřičeného domu a potkala ho na chodníku, dostala z ničeho nic od něj facku, že spadla na zem a poranila si ruku.  Pak se na ni vrhla jedna z jeho polonahých zaměstnankyň, co stála s ním na chodníku a začala do ní bušit hlava nehlava.  Kdyby tu lehkou ženštinu neodtrhli od ní kolemjdoucí, bůhví, jak by to dopadlo.  Ta „madam“ odešla dovnitř, až když dostala od Fryštáka pokyn: Hybaj se dodom ohřát.

dert

Paní Fryštáková byla tím  přepadením tak ustrašena a rozčílena, že začala volat o pomoc, ale strážník, jak bývá dobrým zvykem, byl v nedohlednu.  Naopak, z hampejzu vyšly tři prostitutky v negližé a začaly vystrkovat na přihlížející dav své vnady, zvaly ho dovnitř, že je všechny obslouží a když nikdo vstřícně nereagoval, sprostě nadávaly. Jacek, který ten cirkus viděl na vlastní oči, nechtěl ten slovník, když mi to vyprávěl opakovat, protože se styděl. Paní Fryštákovou odvezla kolemjedoucí  drožka na ošetření k doktoru Hálovi do Moravské Ostravy, protože náš pan doktor May nebyl doma, prý je v Čeladné. Když Ti , milá sestřičko, po třech dnech popisuji ten skandální výjev, tak se povídá, že paní Fryštáková má ruku v sádře a je v domácím ošetření.

Určitě se zeptáš, co se s tím dá dělat. Pokud ona na Fryštáka nepodá trestní oznámení, tak prý nic.  A protože nevěstinec je v soukromém domě, tak ho starostenský úřad neumí zavřít i kdyby si to přály celé Mariánské Hory.  No a jsme tam, kde jsme byli, darebáci vedou jedna nula a hanebné poměry se stávají běžnými. Věř, že z toho nemám ani trošku radost.

Váš bratr Josef, tesař z dolu Ignát.

V Mariánských Horách 9.února 1908