Milá sestro,

vám  na Hamrech bycikl nic neříká, ale tady  se s ním roztrhl pytel. V sobotu  před obědem jsem viděl,  jak se na barák celý od krve přišoural Jakob Bermann, koksař z Ignáce a táhl za sebou silně poničenéjízdní kolo. Prý se na náměstí srazil s koněm.  Teď prý jde o to, kdo za karambol může. Nejsou jednoznačná pravidla. Fiakristé a drožkaři si totiž našli novou zálibu. Dělá jim radost, když mohou  shodit velocipedistu ze sedla. Jejich cílem je  pošramotit  a pak vymáhat tím nejzuřivějším způsobem zaplacení škody, třebaže jsou sami vinni. Policie v takovém případě obyčejně mlčí, anebo šalomounsky do­káže, že škodu  učinil cyklista, který nepřizpůsobil svou rychlost stavu cesty.

ff

 

Je pravdou, že existuje nařízení, aby erární silnice byly udržovány ve stavu, jaký vyžaduje jízda na kole. Zejména, aby hromádky štěrku byly skládány po jedné straně silnice, tak aby banket po druhé straně byl volný pro chodce a cyklisty. Rovněž při štěrkování banketu má býti používáno pokud  možno materiálu, jenž by neznemožňoval jízdu na delší dobu. Jízda koňmo a povozem, jakož i vodění dobytka po banketu, určeném pro pěší a cyklisty, se přísně zakazuje. Četnictvo prý dostalo pokyn, aby nad zachováním těchto nařízení bdělo. Jenže skutek utek.

Na druhou stranu jsou známy případy, kdy cyklisté zběsilou jízdou ohrožují chodce. Při živé frekvenci ulice jsou srážky kolojezdce s  chodcem na denním pořádku. Ty moudrosti mi vyprávěl  Jakob, kterého jsem v neděli navštívil, abych se ho poptal na zdraví. Je v jakémsi byciklovém klubu a tak má informace z první ruky. Popsal mi včerejší vážnou nehodu vdovy po revírníku Dobešovi.  

dddKdyž starší dáma vycházela z domu,  vrazil do ni celou silou cyklista. Byla povalena na zem, utrpěla odřeniny na rukou i na nohou, navíc měla vyražený  jeden zub, roztržený nos a ret, takže bude asi navždy zohavena. Vinen byl ten cyklista, který nedal znamení zvonkem. Teď je  moderní – nezvonit.

 

 

Navíc kola se kradou. Když necháš stát kolo před domem a jdeš něco dovnitř vyřídit, je téměř jisté, že se s ním už neshledáš. Jsou tu specialisté, kteří ho rozeberou do šroubku a  pak  ho po jednotlivých součástkách bez problému prodají.

 

A tak jsme se zhodli, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

 

Mějte se na horách dobře, ze Lhotky a Ostravy plné byciklistů

vás zdraví do Starých Hamer

 

bratr Josef, tesař na šachtě Ignát.

 

V Ostravské Lhotce 28. května 1900