Připojená Fotogalerie

Milá sestro,

 jsme  ve střehu, budeme se fotit, po hospodách se o ničem jiném nemluví, než o tom, že se pošle Jeho císařskému veličenstvu do Vídně ponížená žádost za povýšení Mariánských Hor na město. Žádost už prý má pan Grmela, ředitel radnice, zesumarizovanou a teď se čeká na pěkné počasí, abychom vyrukovali do ulic a nechali se zvěčnit. (Toto bylo napsáno v pátek večer)….

 

jj

 

Včera, to je v neděli, svítilo od rána jarní slunce a my jsme se fotili. Nepovím Ti, jak se to událo, ale informace o tom, že fotograf pan Antonín Havránek je připraven šla od ucha k uchu a nato tata se davy mariánskohorských občanů a jejich dětí  přesouvaly od jednoho baráku k druhému. Vévodily tomu dvě bryčky, jedna, s  černými koníčky byla od sedláka Plačka a tu druhou, s bílými koníky  propůjčil i s kočím dr. Kraus, co má ten veliký statek naproti radnice.

Nejdříve se fotil  obecní hostinec, kde sídlí  radnice, kaple na hřbitově vystavěná v roce 1877, ulice Přívozská a naše hornická kolonie.

Objektiv fotoaparátu pak zachytil dům pana starosty, chlapeckou školu postavenou v roce 1895 se školními dětmi obklopujícími naše radní, Krausův dvůr, Palackého třídu s hotelem, Palackého třídu s výstavním domem pana  Wiléma Sonneho, Palackého třída s pohledem na Novou Ves, ukončení Palackého třídy na hranicích s Moravskou Ostravou a pohledem do ulice Zeyerovy, pohled z Palackého třídy do ulice Jana Žižky, to je směrem k Vítkovicím, hotel U Koule s pohledem do třídy Přemyslovců. Také se fotila se vila pana doktora Maye s ženou Boženou a jejich dvěma dětmi a psem, u toto stál pan starosta Sýkora a samozřejmě MUDr. May s buřinkou. Pak se paní Božena nějak naštvala a schovala se za plot. Doufám, že to Havránek blejsknul.  Také přišel na řadu  dům pana Vosmika na ulici Svatopluka Čecha  a Mojmírova ulice ze třídy Komenského, kde stojí většina honosných domů našich „měšťanů“.

U všech fotografií se střídaly ty dvě bryčky, aby císař pán viděl, že jsme  městem, kde je nějaký pouliční ruch.

Někteří sousedé vydrželi až do konce focení, jiní nevydrželi, jako já, takže nevím, kam  pánové Havránek s Grmelou ještě zaveleli, když jsem šel na oběd, protože jsem měl hlad. Asi k nově postavené dívčí škole, co byla dána do provozu v říjnu 1901.  Až budou pohledy na Mariánské Hory vyhotoveny, má jich být více než 21, orámují se a pošlou se spolu se žádostí  o povýšení k císařskému dvoru do Rakous, do Vídně.

 

 

Tento dopis posílá do Starých Hamer své rodině

 

 Josef, tesař ze šachty Ignát.

 

V Mariánských Horách na jaře 1902.