Ostrava – ZS Josefa Kotase

Kdysi slavný stadion leží v Ostravě kousek od Proslulé Stodolní ulice. V současné době vypadá jako staré skladiště a čeká na demolici.

Jak se na zimák dalo dostat:
K zimáku se dostanete busem č.37 nebo trolejbusem č.102, 103, 104, 105 stanice Zimní stadion, nebo tramvají č. 1, 2, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 12 a 14 stanice Náměstí republiky, z něj doleva směrem k Bauhausu. Nejbližší vlakové nádraží je Nádraží Střed, na trase Olomouc – Bohumín je to Ostrava hl. nádraží.
jk1Domácím stánkem pro týmy:
HC Vítkovice (do r.1985)
Popis stadionu:
Zimní stadion Josefa Kotase je už nepoužitelný a v současné době probíhá výběrové řízení na jeho zbourání. Vchody jsou zavřené a hlídá jej ochranka. Nebyl jsem vpuštěn dovnitř, takže vám nemohu přiblížit interiér, ale myslím, že po shlédnutí fotografií zvenčí to je zbytečné. Stadion je naprosto zdevastovaný a řadí se tak do trojice kdysi slavných stadionů čekajících na svůj konec.
Historie stadionu:
Jeden z prvních stadionů s umělou ledovou plochou u nás. Jako první v České republice byl zastřešen. V roce 1981 na něm Vítkovice vybojovaly ligový titul, poslední hokejové utkání zde bylo sehráno v roce 1985. Od té doby je stadion nevyužívaný a chátrá. V současné době z něj zbyla už pouze ruina a obvodové zdivo. Nyní má ustoupit mimoúrovňové ostravské křižovatce.

 

jk2

 

 

 

Demolice ZS Josefa Kotase začala

Nevím, čím jiným se přesně proslavil bývalý starosta Moravské Ostravy soudruh Josef Kotas, ale pro několik generací hokejových nadšenců to byl právě on, jehož jméno viselo na zimním stadionu v centru města. 

Na zimním stadionu, ve kterém vítkovická zlatá generace kolem Černíka, Svozila, Kotaly, Holaně,Vlka a dalších zvedala nad hlavu titul mistra republiky. První krytá umělá ledová plocha v republice. S otvírací střechou ! To by se to dýmovnice větraly, pane Šubrte??:-)
To se zkrátka nedá nikdy zapomenout : Trojmístný ukazatel skóre. Rolba z multikáry a velkého sudu. Navlhlé brambůrky v celofánu se zatočenými rožky. Rozžhaveně svítící vchod na tribunu C přes železnou lávku s kluzkými dřevěnými pražci. Restaurace bůh ví proč se jmenující u Slunce, kolem které jsme měli strach projít. Neuvěřitelně přecpaný autobus 49. Centrální pokladny s frontou u té, kde se prodávaly slevněné vstupenky za 5,00 Kčs pro kohokoliv, kdo si vystál frontu a ušetřil tak 2,00 Kč, respektive solidních deset v případě, že by se porovnávala cena lístku na nejdražší tribunu. Všudypřítomné blátivé vlhko a sychravo , doladěné tabákovým a čpavkovým odérem ? a to nejen z chladičů mrazícího zařízení.
Strmé dřevěné tribuny ale taky nedefinovatelný propletenec různých schůdků, plošin a ramp pod střechou, kde se nacházeli ?VIP? diváci a hleděli na hokej přímo pod sebou z krkolomného úhlu pohledu. Nenapodobitelný chorál tribun. Jak se prolínaly šumy, dupot do dřevěných podlah, jednotlivé výkřiky i skandované popěvky se zvoněním bruslí a duněním vlaků, které projížděly těsně za východní stěnou???
jk3
Taky jsem tam prvně viděl ?západní? Smokie ?..a nebo Holiday on Ice, kteří měli každý rok tak překrásně barevné plakáty po celém městě???
A dnes mizí. Napřed pokladny, pak strojovna, dneska už zmizela stěna od parčíku a objevila se obnažená konstrukce tribun. Otevřená zlomenina vypadá lépe 🙂 Zvláštní vidět tak pod otevřeným nebem místa, která se mi vždy spojovala s dramatickým přítmím nezapomenutelného hokejového ringu. A mizí strašně rychle. Asi je to zajímavá zakázka, protože tolik lidí jsem tam viděl naposledy kdoví kdy v minulém století. Tak už asi ani fotky nestihnu.
Mizí před očima. První postavený krytý stadion. A zřejmě i první odstraněný. Ale není zas tak slavný jak ten Štvanický, takže žádné fanfáry ani nostalgie. Už je přes něj vidět na Bauhaus i na Stodolní, má tam snad být nádraží? Jediný článeček jsme k tomu nikde neviděl??tak tady je !! Sbohem, Kotasi, pro mě jsi nesmrtelný 🙂

 

ZDROJ: Autor: Tomáš Pavlata     http://www.zimnistadiony.eu