Milá sestřičko a maminko,
můj zájem o elektriku v době, kdy jsme se ve škole učili o poškubávajících se žabích stehýnkách, přetrval do dnešních dnů.
V sobotu večer se ve Velké dvoraně Národního domu v Moravské Ostravě konala přednáška o účinku a významu elektrické síly. Zajel jsem si na ni ze Lhotky tramvajkou, abych si poslechl pana profesora Františka Novotného z Opavy. Začal tím, že v Anglii jsou hodně daleko s využitím vynálezu jakéhosi taliána jménem Marconi. Tomu se totiž jako prvnímu podařilo telegrafovat bez drátů. Pan profesor nám tuto novinku názorně demonstroval. Před Národní dům a to dokonce přes cestu postavil jakýsi přístroj, podobný skříni a připojený na elektriku. Uvnitř dvorany umístil druhou podobnou almaru, také připojenou k elektrice. Pak vyšel a zmáčkl telegrafní klíč na té venkovní bedně. V tom okamžiku bylo vzbuzeno elektrostatické chvění a začaly se šířit neviditelné vlny, které rozezvučely zvonek na té skříni, u které jsme vevnitř Národního domu stáli. Úžasné. Mohl si to jít každý vyzkoušet. Přes okna jsme si dávali znamení – zmáčknout teď a zvonek zazvonil. Kdybych to neviděl na vlastní oči – nevěřil bych, jak se elektrika může šířit bez drátů.
Pan profesor říkal, že tento objev má pro lidstvo nedozírnou budoucnost. Také říkal, že se dnes už hovoří, prý nějaký Edison s tím přišel, o možnosti takovým způsobem přenášet slova a dokonce i obraz. Nevím, zda mu to mám věřit, ale vše je možné.
Jó, abych nezapomněl, pan Novotný jako perličku uvedl, že v Německu byl před časem patentován elektrický přístroj, kterým lze čepovat pivo na váhu. Umí prý okamžitě přeměřit žádané množství tekutiny. Nebude se tedy stávat, že bys zaplatil celé pivo a přitom by ho tam bylo na dně – zbytek pěna. Až patent přijde do Ostravy, pak už bude slyšet jen pokřik: „sklepníku ještě libru ostravaru“ …. a nikdo si nebude stěžovat na nedotočené pivo.
Z Ostravské Lhotky vás zdraví
tesař ze šachty Ignát – váš Josef