Přemilá sestřičko,
sotva jsem se vrátil z Hamer, čekal mě Jacek, aby mi povykládal, co se v Čertové Lhotce, v době mé nepřítomnosti stalo. Zatímco já pomáhal hloubit tunel ve sněhu, abyste se s maminkou dostali z Jamníka dolů mezi lidi, v Ostravě pouze sníh připomíná ta černá břečka, která se lepí na boty a pak zasviní všechno, kam se postavíš. Tak už to ale bývá.
Proč byl můj parťák Jacek tak vydivočený? Ani se mu nedivím. Jeden náš společný haličský známý dlouhodobě přemýšlel o tom, že se odstěhuje do Ameriky. V sobotu se rozhodl a vydal se pěšky do Bohumína, aby tam nasedl na vlak do Pruska, který končí v Brémách.

Inzeráty pořád lákají svými přepravními slevami. No a co se nestalo. V Bohumíně se ho, celého utrmáceného, ujali dva neznámí pánové s tím, že se o něj postarají. Nastoupili s ním do vlaku a on, až po čase pohledem z okna poznal, když se jelo kolem Himmelbauerovy továrny, že je zpět v Ostravě. Vystoupili s ním tedy v Přívoze, kde mu ale neuměli zabránit, aby nezačal volat o pomoc. Zloduši se tedy na něj vrhli, zbili ho a okradli o 15 zlatých. Pak prchli. Policie sice přišla, ale lupiče už nedohonila. Jeden si musí dávat moc majzla, aby nenaletěl. Také proto, aby si kolegové nevyprávěli příběh o nezdařené výpravě do Ameriky s vyraženým zubem.
Do druhého případu, který Ti popíši, se určitě namontovalo nevlídné počasí. Bylo to v neděli kolem deváté hodiny večerní, kdy na cestě ze Lhotky do Moravské Ostravy nedaleko židovského hřbitova jel vozka českého akciového pivovaru se svým pomocníkem domů. Potkal v protisměru nějaký jiný povoz, který se jim uhýbal vpravo. I oni se mu snažili vyhnout, ale jejich povoz najel na kluzké koleje elektrické dráhy. Nestačili vymanévrovat a přijíždějící tramway do nich narazila v plné rychlosti. Vůz byl vyvrácen, koně povaleny a vlečeny po cestě, pacholek pohmožděn. Koně musely být ihned na místě utraceny, čímž pivovar utrpěl škodu 600 korun. Na tramwayi byla vyčíslena škoda 150 korun a pan doktor May, kterého přivolali k neštěstí, měl plné ruce práce s ošetřováním zraněných.
Ptáš se, Maryčko, na pointu? Pivovar žaluje brněnskou společnost elektrické tramwaye, která provozuje dopravu v Ostravě, o náhradu škody. Důvod? Neuklizená cesta.
Snad můj sněhový koridor, který jsem pro vás vyrobil ve Starých Hamrech, na nikoho nespadne. Držme si palce.
Zdraví vás
Josef, tesař na šachtě Ignát
Ve Lhotce 1.2.1902