Milá sestričko,
je s podivem, čím dnes žije Ostrava. Vraždou a to ne lecdajakou. Včerejší noviny zveřejnily rozsudek soudu v Novém Jičíně nad 24 letým Matějem Furchtem. Dostal 4 roky natvrdo. Za zabití. Vyptával jsem se kolegů v práci co se stalo a byl mi povykládán příběh, který musíš slyšet.
 Bylo to vloni, v sobotu 3.prosince, kolem 10 hodiny, kdy pět chlápků z Hrušova si chtělo v bordelu u Viktorie Jelinské na Rybnickém náměstí udělat veselý večer. Mezi nima byl právě i ten Furcht. A protože se ale nedohodli, kdo z nich bude holky platit, tak jim nic jiného nezbylo, než vyklidit pole. Když vycházeli, ve dveřích potkali dva nabušené řeznické pomocníky a trochu se s nimi škrtli, protože oni si z nich dělali srandu – že tak rychle… mordFurcht přitom dostal dva pohlavky od jakéhosi Vrbického, o kterém se vykládá, že ranou pěstí zabije prase. To si nechtěl nechat líbit a tak na Vrbického s vytaženým nožem čekal v průjezdu vykřičeného domu. Ale to si po nějaké době rozmyslel a zaklepal na dvéře a co čert nechtěl, otevřela majitelka, bordelmama Viki a ta dostala od něj ránu nožem do vyvinutých prsou tak prudkou, že jí přitom přetnul srdeční tepnu a ona v několika vteřinách byla mrtvola. Furcht utekl a přivolaná policie zatkla manžela od Jelinské, protože věděla, že ten má na ni vztek, protože mu asi před měsícem utekla s podomkem Floriánem Piklem a samozřejmě s našetřenými penězmi, které měl manžel v uzamčeném kufříku. Představ si, jak to četnictvo, díky nové telegrafní technice výborně pracuje, protože poté, co bylo po nich vyhlášeno pátrání – byli zadrženi v Černovicích, to je na Bukovině. Ona, ta Viktorie Jelinská, pochází totiž z Poremby, z Haliče a prchala se svým amantem – směr domů. Teď někdy měli mít v Novém Jičíně soud. Ona už nebude.
Jenže po 10 dnech od vraždy byl v Hrušově zadržen železniční dělník Matěj Furcht, asi to neutajili jeho kamarádi a on se přiznal, že Jelinskou omylem zabil.
Moji kolegové na dřevišti pozměnili známé pořekadlo a říkají: Bez peněz do hampejzu nelez.
Milá Maryčko, moc vás všechny zdravím ve Starých Hamrech a řekni mamince, že mně vykřičené domy nelákají.
Tvůj bratr Josef, tesař na dole Ignát v Čertové Lhotce.
11.února 1900