Semlelo se to celkem narychlo. Společná mise odborníků OKD, a.s. a Green Gas DPB, a.s. se koncem února vypravila do Sydney za účelem posouzení možnosti nasazení technologie řízeného vrtání u nás, a to jak prostředku geologického průzkumu nebo nové metody degazace. Technologie řízeného vrtání je na australských nebo čínských uhelných dolech poměrně běžnou a úspěšnou technologií zavedenou firmou Valley Longwall Directional Drilling, která je nyní již včleněna do konsorcia firem Valley Longwall International.

Cesta byla náročná. Tam všechno letecky z Mošnova do Prahy, odtud do Londýna a pak veselých 24 hodin z Londýna do Sydney s mezipřistáním v Singapuru. Vlastní pobyt jsem zahájil tím, že mi nedorazil kufr – moc příjemné a zároveň první test angličtiny – vyřídit reklamaci. Mirka zase odlapil pes –specialista. V kufru však neměl hašiš ale klobásy – to se však nesmí a pokutě 220 AUD unikl o vlásek. Ubytovali jsme se v sobotu večer v hotelu Old Sydney Holiday Inn, jehož jméno samo napovídá, že to v samotném City. Lačni australské půdy nehledě na únavu jsme ještě večer vyrazili do ulic – byl zrovna karneval a všude veselo, místy až malátno. Druhý den jsme vyrazili do ulic ať si něco užijeme neboť večer už začínala první pracovní schůzka. Naše první kroky směřovali na Harbour Brigde – unikátní most přes sydneyský záliv, odtud jsme se kochali pohledem jak na City s mrakodrapy tak extravagatní budovou Opery. City jsme vzali přes jednu z hlavních tepen George´street a s úžasem pozorovali jak ze starého Rocks budovaného z místních permských pískovců vyrůstají moderní ocelová prosklená monstra. Cesta přes Hyde park a jeho unikátní botanickou zahradu, dále poloostrov Yurong byla završena u betonového monolitu Sydney Opera.

V sedm večer nás čekal náš průvodce Damien – šéf firmy pro South New Wales. Na pracovní schůzce jsme upřesnili program a Chrisem, šéfem celého konsorcia s obratem půl miliardy AUD, který dorazil o něco později jsme byli pozváni na večeři. Hlavním chodem byly dary moře, netušil jsem, že budu postaven před další problém. Krevety, krabi, malé chobotnice, slávky, syrové ústřice a jiná mořská svoloč na mě koukala z honosného několikapatrového talíře. Nakonec jsem snědl všechno a někteří z nás si dokonce libovali a musím uznat, že měli proč.

V pondělí jsme zahájili. Damien nás vyzvedl u hotelu a vyrazili jsme jižně od Sydney na první uhelný důl Tahmoor. Byl to důl u stejnojmenné vesnice a ani by jste si ho nevšimli nebýt několika nevysokých budov a hromady uhlí na místní úpravně. Prošli jsme registrací a museli jsme absolvovat hodinové školení zakončené bezpečnostním testem. Ten jsme zvládli a mohli se převlékat. Fáračky, gumáky a dokonce přílby nám zajistila firma Valley Longwall, místní šachty to neřeší – pokud chcete fárat ano, ale…..V tomto duchu se to neslo i dále, vše mělo přednost před námi a tak jsme sfárali až kolem půl třetí odpoledne. Byla to sice jízda na laně ale v úpadnici, dole již fungovala doprava auty. Důl byl nebezpečný průtržemi uhlí a plynu, zejména CO2 méně již metanu. To znamenalo především to, že jsou stanoveny sektory pracovišť. Na začátku každého sektoru je tabule, na kterou pověsíte svou známku. Visí-li tam povolený počet známek – vy už dál nesmíte, musí někdo ven. Na první pracoviště jsme se nedostali, na druhé dvě již ano, sice po skupinách ale přece.Vůbec bezpečnost byla řešena tak, že byla neustále ve vašem zorném poli – plakáty, videa. Na dole jsem si sundal brýle a hned mě nějaký australský „bobík“ upozornil, že si je mám nasadit. Každý hlídal každého.

Samotný Tahmoor těží sloj Balgonia permského stáří o mocnosti 2,5 m jedním stěnovým porubem 300 m širokým a 3 km dlouhým. Štreky jsou ve svorníkách. To vše asi 400 metrů podzemí. Denní těžba 12 000 t. Firma Valley Longwall tu zajišťuje degazaci uhlí ještě před vlastním dobýváním. Na povrchu je degazační stanice napojena na kogenerační jednotky, které vrací energii do dolu. Takové malé perpetum mobile.

Do Sydney jsme se vrátili pozdě večer a už jenom s myšlenkou na Guiness, irské tmavé vynikající pivo.

…Pokračování již brzy…

Ing.Petr Welser