Mexico

Monterrey severniho Mexika je historicky hutnicke a strojirenske mesto. Dnes jiz nefunkcni, tato ctvrt mesta stale existuje. Neni mozne zrusit, rozlozit, vymazat tak mohutnou strukturu, ktera jeste nedavno zamestnavala velkou vetsinu obyvatelstva. Jsou vsak ruzne zpusoby, jak s ni zachazet: muze se jen vylidnit a pusobit jako mrtve vrakoviste, plne zrezivelych stroju a zbytku hmot, nebo ji vratit zivot a dat ji jiny zamer, poslani, tvař.
Mexico

Obrazky vam ukazi, jak se se ta sediva zaprasena oblast zmenila v ekopark a hriste deti i dospelych. Kulturnim centrem i skolou. Budovy, stroje, zarizeni jsou zkultivovany, popsany, park je doplnen muzeem, knihovnou a vystavni halou, skolicim centrem pro specialisty v oboru. Obyvatele preplneneho mesta chodi radi na okraj mesta mezi tyto kominy, stroje a soucastky – a mezi zelen a vzdusny a svetly prostor. S uctou poznavaji vsechny objekty, ktere mohly zustat kostrami, ale staly se vzacnymi pomniky historie a tvorby cloveka.
Mexico

V tomto ekoparku Fundidora (fundidor = tavic, slevac, hutnik) pozoruji sceny, jejichz vyznam nechapu. Fotografove a filmari se toci na ruznych mistech kolem mladych divek, ktere se predvadeji, poskakuji a pozuji v oblecku belostneho andilka jako na fotce ci v ruzovych sateckach princeznicky. Potkavam je i na jinych atraktivnich mistech ve meste a pak jinde po Mexiku. Dozvidam se, ze tyto pravě patnactilete divky slavi „quince“ (patnactka) a ze je to spolu se svatbou nejdulezitejsi svatek jejiho zivota. Je to oslava jedne etapy – idylickeho sveta devcete, s romantickymi sny, zivota hyckane princeznicky, sladkeho a cisteho stvoreni, tatinkovy holcicky a prechod do dalsi etapy zeny, anatomicky, fysiologicky, psychologicky. Oslava novorozene zeny, ktera se pripravuje na nasledujici ukoly matky a manzelky. Devcata dostavaji nejkrasnejsi dary, sperky, auto – a mozna v tomto veku odkladaji sve hracky.
Mexico

Posledni zastavka je v me nejoblibenejsi umelecke galerii, St. Marco. Moderni tvorba se misi s historickou, hmota umelce a vodni hry se potkavaji a prolinaji, barvy jsou odrazem mexicke pestrosti a veselosti.
Mexico

Timto setkanim s modernim umenim se loucim s mestem a odletam na jih, abych potkala historii, pyramidy, puvodni kulturu Indianu a mozna i Indiany samy, v koutku duse s pranim setkat se s domorodym samanem…

Hana Cathala, Mgr.
www.spaconsulting.eu

Dalsi stránky s podobnou tématikou:
http://www.zollverein.de/