Připojená Fotogalerie

Hornické muzeum OKD a.s. je největší muzeum tohoto druhu v naší republice. Nachází se v areálu bývalého dolu ANSELM v části Ostravy s názvem PETŘKOVICE. Už při vstupu za bránu je vidět obrovské nestvůry z oceli, které v podzemí kdysi sloužily pro dobývání uhlí. Razící stroje i rubáňové kombajny je možné si osahat, vylézt si na ně a nechat fantazii pracovat třeba tím, že si člověk představí, jaké to asi muselo být 1000 metrů pod zemí za plného provozu.

Ve vile bývalého vedení dolu Anselm je pak výstavka přesných modelů důlních zařízení, z nichž mnohé jsou funkční. Dodnes si pamatuji, jak jsme se tam jednou s dětmi byli podívat a spolu s námi tam byla i nějaká školní výprava. Průvodce nezbedné žáky nabádal k opatrnosti, aby se nějaký model nerozbil: „Vy tam, u teho šibiku, třa davať pozor, aby se to nězepsulo.“ Nikdo jej nebral v potaz, nejen proto, že nikdo nevěděl, co je to šibik, ale hlavně, že výprava byla z Ukrajiny a neznali ani slovo česky. Průvodce byl z toho na mrtvici. Doufám, že ještě žije. Ve vile je možno ale vidět také nádhernou sbírku hornických svítidel, od kahanů, přes benzinky až po dnešní akumulátorové reflektory, za které by se nemuseli stydět ani osvětlovači na Barrandově.

Dobrodružnější povahy mohou s průvodcem sfárat asi 4 metry pod zem, kde se nachází ukázková štola s mnoha důlními zařízeními. Je to zážitek na celý život, protože iluze je dokonalá, i s lehkým průvanem a neproniknutelnou tmou. Naše děti si v nestřeženém okamžiku ze stěny vylomily kus pravého černého uhlí. Dodnes to vozím v autě a občas na toto téma v debatách zabrousíme, jaká je to vzácnost, když si člověk, který není horník, může z uhelného masivu uštípnout kousek antracitu a navíc vlastní rukou. Když jako první tvor po milionech let může mít v ruce zuhlenatělou část prehistorického porostu. Úžasné.

Po vyfárání si člověk může ještě celý areál podrobně projít po svých a spatřit tak třeba poslední vozíky s vytěženým uhlím na utlumených dolech na ostravsku, nebo si sednout do lokomotivy důlního vláčku či se pokochat krásou, velikostí a kontrastem těžní věže oproti modré obloze.

Hlad a žízeň lze zahnat v harendě u Barborky, kde také lze nalézt zajímavé artefakty z historie dobývání uhlí na ostravsku a mnohé též i za větší či menší obnos sobě zakoupit.

Vřele doporučujeme po občerstvení zajít se podívat ke kapličce Svaté Barbory, patronky všech havířů. Stačí si jen představit, kolikrát se k ní modlili havíři v závalu v podzemí, kolikrát i ti, kteří na své blízké zavalené čekali nahoře. Jak jí třeba děkovali horníci, kteří po mnoha hodinách dřiny v podzemí viděli zase denní světlo a slunce…. Dnes existuje nadace Svatá Barbora pod patronátem OKD a.s., která se stará o sirotky a ženy po havířích, kteří v podzemí nedobrovolně nalezli konec svého života.

Zvídaví návštěvníci rovněž nemohou vynechat rekonstruované sídliště pravěkých lovců i s věrnou napodobeninou největšího chobotnatce diluviálního věku – mamuta. Stačí jen na chvíli zavřít oči a představit si, jak pravěký ostravský Kopčem dává signál ostravskému náčelníkovi Mamutíkovi, že našel oheň a fajnou ženskou, kterou pak pazourkem ztvárnil do kousku krevele a dnes díky tomu máme jeden z největších ostravských pokladů – Petřkovickou Venuši. Na vrcholku kopce Landeku pak lze nalézt místo, kde před mnoha tísíci lety ostravský Kopčem svou figurku zanechal a kde ji pak nalezli až archeologové v padesátých letech minulého století.

Kdo ale bude chtít, může si v areálu muzea zahrát tenis nebo podráždit adrenalin na lanové dráze či se zase zklidnit na lodičkách ve slepém rameni řeky Odry.

Možností je mnoho a každoročně přibývají další. Je vidět, že z muzea OKD se pomalu, ale jistě stává zajímavé ostravské relaxační místo. Můžete být v muzeu celý den a vždy je tam co dělat, ať už svítí slunce, sněží nebo prší. Naše děti to tam milují.
DOSTUPNOST:


Kdo pojede od Opavy, ať se při sjezdu do Petřkovic dívá vlevo a jakmile spatří obrovský důlní kombajn, nechť u něj odbočí doleva a jede pořád rovně, až k parkovišti u hlavní brány na Anselmu – muzea OKD.

Jestliže pojedete od Ostravy, vydejte se cestou na Hlučín a za mostem přes Odru se dívejte doprava. U velkého důlního kombajnu odbočte doprava a jeďte pořád rovně, až k parkovišti u hlavní brány na Anslemu – muzea OKD.

Kdo máte v autě navigační systém GPS, tak si tam zadejte tyto údaje: 49°51’59.11″N,18°15’41.27″E Pak se už o nic nestarejte, jeďte podle instrukcí a zaparkujte u hlavní brány.

Areál muzea není bezbariérový.
VSTUPNÉ:


Vstupné:

Vstup do areálu

Dospělí10,- Kč

Děti 6-15 letZDARMA

(prohlídka povrchových expozic bez průvodce, vstup do dětského areálu)

Velká trasa: výstavní budova + důl + báňské záchranářství

Dospělí90,- Kč

Děti 6-15 let, důchodci, studenti, vojáci 45,- Kč

(děti do 6 let ZDARMA)

Střední trasa: výstavní budova + důl; výstavní budova + báňského záchranářství; báňské záchranářství + důl

Dospělí60,- Kč

Děti 6-15 let, důchodci, studenti, vojáci 30,- Kč

(děti do 6 let ZDARMA)

Malá trasa: výstavní budova nebo báňské záchranářství

Dospělí30,- Kč

Děti 6-15 let, důchodci, studenti, vojáci 15,- Kč

(děti do 6 let ZDARMA)
ADRESA A KONTAKTY:


HORNICKÉ MUZEUM OKD, ul. Pod Landekem 64, Ostrava – Petřkovice

Telefon: +420 596 131 803, 596 131 804

Fax: +420 596 131 847

Email: hornicke.muzeum@okd.cz

www.muzeumokd.cz