Milá sestřičko Maryčko,

musím Tě zklamat, ale na Tvou otázku,  co všechno jsem už z Ostravy viděl, odpovídám: nic moc.

Když vystoupím z vlaku na nádraží Ostrava Vítkovice naší Frýdlantské dráhy, praští mne do nosu, pro nás horaly, nepředstavitelný smrad. Není se čemu divit, vždyť nalevo  je šachta  Šalamouna a napravo Karolina. Ty jsou spojeny mostem, po němž jezdí vůzky s uhlím.  Každý, kdo jde na tramvaj,  by měl vyfasovat parasol, nechce-li, aby se mu uhelný prach nasypal  na košili a na tělo. Mostek je totiž řádně děravý a tak propouští nejen prach, ale i kousky uhla.  Au, určitě to bolí, když ti spadne na hlavu. Navíc za vlhkého počasí  je  chodník od nádraží  místy neschůdný, uhelné bláto se lepí na boty a ty jsi nucen  přeskakovat kaluže jako veverka. Do toho se ozývá klení  místních furmanů, kterým jejich přetížené povozy uvázly v silničním bahně.

 Ano, v centru Moravské Ostravy, živo. Na hlavní cestě kolem jámy Karoliny je každý večer a v neděli celý den chodník zaplaven zevlujícími a opilými lidmi, co čumí na rozličné tyngl tangle vedle silnice rozestavěné.  Vůbec jim nevadí, že těsně vedle chodníku jezdí co pět minut místní dráha, která musí s ohlušujícím zvoněním  a pískotem  ty zástupy rozhánět. Opilá individua nenechají  žádnou kolemjdoucí sukni na pokoji. A tak se nedivím, že ženské se těm místům obloukem vyhýbají, protože drsné průpovídky, kterými jsou častovány, jsou více než nevkusné. Ale i jinde to prý není o nic lepší.

Hospody kolem Karoliny mají také své odstrašující historky.  Třeba ta z listopadu.  Naproti jámy Karolina má svou putyku hospodský Friedner. U něho bydlí krejčí pan Šigut, který Friednerovo pivo  nepije, nechutná mu.  Proto  posílá svého učně pro pivo do jiné hospody. Když se hoch s pivem onehda  vracel, čekali na něj  v průjezdu dva výrostci a ti mu polili obličej líhem.  Synek se sesul v hrozných bolestech na zem a volal o pomoc. Přivolaný lékař mu oči vymyl, ale pořád si není jist, zda nepřestane vidět. Veřejnost se domnívá, že darebáky navedl Friedner, aby se pomstil, že Šigut nepije jeho pivo.   Nejsou svědci, nikdo nikoho neviděl a proto  vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě.

hh

Na Moravské Ostravě se mluví na radnici německy, u nás  v Čertové Lhotce česky. Mapka okolí  jámy Karolina je proto  v němčině.

Tvůj bratr Josef, tesař na šachtě Ignát.

 

Ve Lhotce 3.12. 1900