Připojená Fotogalerie

Málokdo, kdo přijíždí do centra Ostravy od Frýdlantských mostů, asi přehlédne čtyřpatrovou budovu, situovanou ke křižovatce ulic Nádražní a 28.října, jejíž čelní fasáda je zakrytá velkoplošnými reklamami. Velká písmena nad rozbitými výkladními skříněmi napovídají, že se jedná o dříve jeden z nejluxusnějších obchodních domů ve městě, ne-li v celé republice, dnes však o opuštěnou a chátrající budovu přímo v centru města. Řeč je o Módním domě Ostravica-Textilia.

Jak je známo, osud tohoto někdejšího paláce módy byl zpečetěn v roce 2000. Tehdy v něm kvůli rekonstrukci, kterou bez stavebního povolení prováděl opavský podnikatel Kamil Kolek, došlo ke zřícení tří pater. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Dělníci, pracující na stavbě, měli shodou náhod v té chvíli přestávku na svačinu a stropy se nezřítily až do přízemí, kde probíhal běžný provoz. Zaměstnanci i zákazníci, kteří se v přízemí zrovna nacházeli, však byli vážně ohroženi. Vyšetřování havárie později prokázalo, že dělníci, kteří kvůli nevypracované projektové dokumentaci nebyli znalí dispozičního uspořádání budovy, vybourali nosnou zeď protkanou komínovými průduchy a zapříčinili tím přetížení rohového pilíře. Zbytek už známe. Statika obchodního domu byla podle odborníků narušena v takovém rozsahu, že mohlo dojít ke zřícení celé budovy.

Ostravica se skládá ze tří vzájemně propojených objektů – někdejšího „Obchodního a nájemního domu I.Schmelze“ od Felixe Neumanna z roku 1911, někdejšího obchodního domu „Textilia“ od Marie Frommerové z roku 1930 a někdejší „Živnostenské banky“ z let 1904-1905, která však s Ostravicou nijak významněji nesouvisela kromě toho, že se v její části nacházely skladovací prostory. Ačkoliv havárií byl postižen pouze Neumannův „Obchodní a nájemní dům I.Schmelze“, dnes je opuštěn celý blok sestávající ze tří výše uvedených budov. Jen v jeho zadní části stále ještě funguje několik malých prodejen – prodejna sportovních potřeb Metasport, zlatnictví Jozepe, potraviny Hruška, směnárna a květinářství. O hojné návštěvnosti všech těchto prodejen lze jen velmi silně pochybovat. Možná i proto svou činnost v této lokalitě již ukončila pobočka spořitelny Raiffeisen a masna Přerovských jatek.

Současný vlastník obchodního domu, developerská firma Amádeus Real, s ním má docela ambiciózní plány. Náměstí Dr.E.Beneše hodlá zastavět supermoderním multifunkčním centrem a to následně propojit se stávajícím obchodním domem, čemuž na webových stránkách projektu říká „jedinečné propojení staré architektury s novou“. Nedávno mě pobavila reportáž České televize, kde pan Beneš, ředitel spřízněné firmy Ostravica Fashion, o Ostravici řekl: „Pokud uvnitř vymalujeme a položíme koberce, tak můžeme otevřít“. Ano, zvenčí vypadá Ostravica ještě „relativně dobře“ (řečeno pochopitelně s velkou nadsázkou), pan Beneš však očividně nebyl uvnitř, protože tam je situace katastrofální. A to nejen proto, že se dovnitř i přes opakované zabezpečování proti neoprávněnému vniknutí stále dobývali bezdomovci, aby tam všechno rozkrádali a ještě více ničili. Pouhým vymalováním a položením koberců tomu proto pan Beneš skutečně moc nepomůže.

Můžeme jen doufat, že Amádeus Real nenechá Ostravicu nakonec zchátrat do takového stavu, kdy bude již neopravitelná, ačkoliv interiéry jsou dnes již zdevastovány tak, že jejich případné opravy by byly určitě velmi nákladné. Firma totiž uvažuje i o možnosti asanace téměř dvou třetin budovy Živnostenské banky nebo dokonce o tom, že část Ostravice postiženou havárií zbourá a na jejím místě postaví repliku. Takhle si Amádeus Real představuje „jedinečné propojení staré architektury s novou“? Takhle respektuje místní i historické souvislosti, jak dále tvrdí na stránkách projektu? Tyto úvahy o demolicích by mohly být totiž jen pouhou záminkou, jak místo Ostravice postavit něco jiného a lepšího. Developerské firmy nechtějí ctít architektonickou a historickou hodnotu staveb, se kterými nakládají. Jde jim jen o peníze a udělají pro ně všechno, proto jsou schopni s klidným svědomím zbourat i stavební památku. Krmit lidi řečmi o ambiciózních plánech je jedna věc, ale tyto plány pak náhle změnit a úplně jinak realizovat je věc druhá. Proč by měli podstoupit nákladné opravy zchátralé Ostravice, když je pro ně levnější a hlavně daleko výhodnější ji jednoduše zbourat a postavit na jejím místě něco lepšího podle svých představ?

Není poněkud sobecké slavnostně přestříhávat pásky při realizaci nových a megalomanských developerských projektů, jako je například Nová Karolina? Tato rozlehlá plocha v centru města je sice velkým lákadlem pro developery a výzvou pro zastupitele Ostravy, ale je tohle důvodem nechat chátrat architektonicky cenné stavby, kolem kterých dnes téměř všichni procházejí bez povšimnutí? Kolik lidí si dnes na Ostravicu vzpomene, když kolem ní projíždějí v tramvajích? Světem trhu dnes bohužel hýbou tolik oblíbené chrámy konzumu – hypermarkety, zatímco jeden z nejluxusnějších obchodních domů v republice, který měl jako jeden z mála úroveň a styl, je mrtvou ruinou uprostřed rušného městského centra, o kterou se nikdo nestará a očividně ani starat nechce.

Dříve tolik slavný Módní dům Ostravica, v němž jste mohli koupit široký sortiment kvalitního textilního zboží, od obyčejných ponožek až po společenské obleky, má dnes svou budoucnost značně nejistou. Nikdo nedokáže říct, co jej v dalších letech čeká. Dostane šanci znovu ožít nebo bude nelítostně a barbarsky srovnán se zemí? Pevně doufejme, že tak krutý osud jej nepotká a že nebudeme muset oplakávat jeho ztrátu. Zmizelou Ostravicu-Textiliu by nám už totiž nikdo nikdy nenahradil…

Michal Šíma

sima.mmm@seznam.cz